Lagina Hekate Tapınağı’ndaki Yeniden İnşa Çalışmaları

Pagan inanışının merkezi olarak kabul edilen 3 bin yıllık geçmişe sahip Lagina Hekate Kutsal Alanı‘nda, antik dünyanın en önemli tapınaklarından biri olan Lagina Hekate Tapınağı’nda yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, tapınağın en kutsal yeri olan naos ile çevresindeki sütun sırasının üst yapısına ait olan bloklar, titizlikle yeniden inşa ediliyor.

Lagina Hekate Tapınağı'ndaki Yeniden İnşa Çalışmaları

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Lagina’da 12 ay boyunca kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Lagina’nın, yaklaşık 8,5 kilometre mesafedeki Stratonikeia Antik Kenti’nin en önemli dini merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Söğüt, antik dönemin en önemli tanrıçalarından biri olan Hekate adına yapılan bu tapınağın, kutsal alanın önemini artırdığını dile getirdi.

“OSMAN HAMDİ BEY’İN BATI ANADOLU’DA İLK KAZI YAPTIĞI YERLERDEN BİRİ”

Bu yıl gerçekleştirdikleri çalışmaların kutsal alanın merkezinde yoğunlaştığını ifade eden Söğüt, Lagina’nın antik dönemdeki en önemli merkezlerden biri olduğunu vurguladı. Hekate adına antik dönemde düzenlenen en büyük kutsal alan ve tapınağın burada bulunduğunu belirten Söğüt, şunları ekledi:

  • “Osmanlı döneminde, ünlü arkeolog Osman Hamdi Bey, Batı Anadolu’daki ilk kazılarından birini burada gerçekleştirmiştir. 1891-1892 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu adına yapılan bu kazılar, bölgenin tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir.”
  • “Şu anda biz de zaman zaman buradaki çalışmaları sürdürüyoruz. Tapınak alanında hem kazı hem de çizim çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca tapınağın üst yapısıyla ilgili geçici anastylosis (yani, kazı sonucu ortaya çıkarılan bloklardan bir yapının, yeni bir öğe eklenmeksizin eski biçiminde yeniden inşası) çalışmalarımız da devam ediyor.”
  • “Böylesine önemli bir kültürel merkezdeki süreci ve antik mimariyi daha iyi anlamak için çaba gösteriyoruz.”

Söğüt, Lagina Hekate Tapınağı’na ait yaklaşık 2 bin 100 yıl öncesine ait blokları yerlerine koyduklarını belirterek, “Naos kısmında ve etrafındaki ‘peristasis’ adı verilen sütunların üzerine gelen yerlerde, üst yapı ile ilgili blokları aşamalar halinde yerleştiriyoruz.” dedi.

Tarihi alandaki çalışmaların Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütüldüğünü vurgulayan Söğüt, bu süreçte gerçek anlamda geleceğe bir miras bıraktıklarını kaydetti. Ayrıca, sadece Lagina Hekate Kutsal Alanı’nı görmek amacıyla gelen özel grup ziyaretçilerinin olduğunu, bu çalışmaların ardından ziyaretçi sayısının artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Lagina Hekate Tapınağı'ndaki Yeniden İnşa Çalışmaları