Londra’da Siber Saldırı ve Tutuklama

Londra’da şehir içi ulaşım sisteminin büyük bir bölümünden sorumlu olan Transport for London (TfL), toplu ulaşımı etkileyen bir siber saldırıyla ilgili olarak bir gencin tutuklandığını duyurdu. 17 yaşındaki gencin, 1 Eylül tarihinde siber saldırıyla bağlantılı olarak Bilgisayarın Kötüye Kullanımı Yasası kapsamında şüpheli olduğu gerekçesiyle Ulusal Suç Ajansı (NCA) tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Ulusal kolluk kuvveti, siber saldırının etkilerini yönetmek ve riskleri en aza indirmek amacıyla Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ve TfL ile yakın iş birliği içinde çalıştıklarını kaydetti. 5 Eylül tarihinde tutuklanan genç, NCA görevlileri tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. NCA’nın Ulusal Siber Suç Birimi Müdür Yardımcısı Paul Foster, bu tür saldırıların kamu altyapısı üzerinde büyük yıkıcı etkilere yol açabileceğini ve yerel topluluklarla ulusal sistemler için ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Oyster Kartları ve Veri İhlali İhtimali

Olayla ilgili olarak, Londra’nın ulaşım ağlarında ödeme yapmak için kullanılan akıllı kartlar olan Oyster kartlarıyla ilgili bazı verilere, yaklaşık 5.000 müşterinin banka hesap numaraları ve sıralama kodları da dahil olmak üzere erişilmiş olabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Foster, “Olayın ardından TfL tarafından verilen hızlı yanıt, hızlı hareket etmemizi sağladı ve hâlâ devam eden soruşturmamızda işbirliğini sürdürdükleri için minnettarız.” şeklinde konuştu.

Perşembe günü ayrı bir açıklama yapan TfL, 1 Eylül tarihinde bazı şüpheli faaliyetler tespit ettiklerini ve bu nedenle erişimi sınırlandırmak için acil önlemler aldıklarını bildirdi. TfL, veri ihlalinin bazı müşteri adları ile e-posta adresleri ve sağlanmışsa ev adresleri gibi iletişim bilgilerini içerdiğini de vurguladı.