NASA ve SpaceX’in Crew-9 Misyonu Başarıyla Fırlatıldı

NASA ve SpaceX’ten Yeni Bir Misyon: Crew-9

NASA ve SpaceX'ten Yeni Bir Misyon: Crew-9

NASA’nın yaptığı yazılı açıklamada, SpaceX’in Crew-9 misyonu kapsamında Dragon kapsülünün Falcon 9 roketi ile Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan başarıyla fırlatıldığı bildirildi. Bu misyon, uluslararası uzay istasyonu (ISS) ile olan işbirliğinin bir parçası olarak büyük önem taşıyor.

Açıklamada, NASA astronotları Nick Hague ve Rusya Federal Uzay Ajansı’ndan (Roscosmos) kozmonot Aleksandr Gorbunov’un, ISS’de gerçekleştirecekleri 5 aylık görevleri süresince kan pıhtılaşması, uzayda yetiştirilen bitkilerin nem oranı ve astronotların uzaydaki görme yetilerindeki değişiklikler gibi konularda 200’ü aşkın bilimsel araştırma yapacağı vurgulandı. Bu araştırmalar, uzayda yaşamın sürdürülmesi ve uzayda uzun süreli kalışın sağlık üzerindeki etkilerini anlamak açısından kritik öneme sahip.

Crew-9 misyonunun tamamlanmasının ardından, uzay istasyonuna kısa süreliğine gönderilen ancak Boeing’in Starliner mekiğindeki arızalar nedeniyle haziran ayından beri uzay istasyonunda bekleyen iki astronotun, Hague ve Gorbunov ile birlikte Şubat 2025’te Dünya’ya döneceği kaydedildi. Bu durum, astronotların uzayda geçireceği süreyi önemli ölçüde uzatıyor.

Boeing’in Starliner Mekik Sorunu

Boeing, iki kez ertelenmenin ardından 5 Haziran’da Butch Wilmore ve Suni Williams adlı iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya göndermişti. Ancak, mekikte tespit edilen helyum sızıntısı nedeniyle yapılan incelemelerde sorunun kaynağı bir türlü belirlenememişti. Bu durum, aracın Dünya’ya dönüşünü 4 kez ertelemeye sebep oldu.

NASA, Boeing’in arızalı kapsülü ile iki astronotu Dünya’ya geri getirmenin son derece riskli olduğuna karar verdi ve astronotların Şubat 2025’e kadar uzayda kalmalarını sağlayacak şekilde bir plan oluşturdu. Bu bağlamda, astronotların 1 hafta sürmesi beklenen test uçuşu, toplamda 8 aydan fazla bir süreye yayılacak.

Daha sonra NASA, Starliner mekiğinin mürettebatsız bir şekilde Dünya’ya döndüğünü kamuoyuna duyurdu. Bu gelişmeler, uzay araştırmalarının zorlukları ve uluslararası işbirliklerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın