Oluz Höyük Kazı Çalışmaları
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez’in liderliğinde, bu yıl 9 Ağustos’ta başlayan Oluz Höyük kazı çalışmaları, ekim ayı sonuna kadar devam etmesi planlanmaktadır. Kazılara, beş farklı üniversiteden 15 akademisyen ve 15 teknik personel katılmaktadır. Şimdiye kadar yapılan kazılarda, çanak, çömlek, takı ve heykel gibi pek çok değerli eser gün yüzüne çıkarılmıştır.
Prof. Dr. Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oluz Höyük’te 18 yıldır kesintisiz kazı çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Bu yıl da devam eden kazılarla ilgili olarak, 2007 yılında başlatılan çalışmaların artık olgun bir seviyeye ulaştığını belirtti. Dönmez, bu uzun süreçte, bölgenin tabakalaşmasını çok iyi bir şekilde anlayabildiklerini vurguladı.
Amasya’nın tarihini somutlaştırma çabalarının meyvelerini vermeye başladığını dile getiren Dönmez, milattan önce 4500 yılına kadar uzanan Kalkolitik Dönem’den (Bakır Çağı) itibaren Amasya’nın tarihsel sürecinin, erken Türk tarihine kadar Oluz Höyük’te rahatlıkla izlenebildiğini aktardı. Dönmez, “Yerleşim, Helenistik Dönem’de sona eriyor. Milattan önce 47’de gerçekleşen ve Roma komutanı Jül Sezar’ın ünlü sözleriyle anılan Zela Savaşı ile burada Mithritadis’in askeri varlığının sona ermesiyle Oluz Höyük terk edilmiştir.” şeklinde konuştu.
Bölgedeki Kazıların Uzun Yıllar Sürmesi Bekleniyor
Bin yıl sonra bölgeye göç eden Türklerin burada bir mezarlık oluşturduğunu anlatan Dönmez, bu bağlamda şunları ekledi:
- “Günümüzden 6.500 yıl öncesine kadar Oluz Höyük’ü ve Amasya’nın tarihini detaylı bir şekilde takip edebiliyoruz.”
- “Kalkolitik Dönem’den başlayarak, Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med ve Helenistik dönemler gibi pek çok ana uygarlığı burada izlemek mümkün.”
- “Oluz Höyük, oldukça büyük bir yerleşim alanı olduğu için tüm dönemleri kazamadık. Ancak belli başlı dönemlerde daha ulaşılabilir ve anıtsal mimari yapılar bulmak mümkün.”
Özellikle Frig Dönemi, Med Dönemi, Pers Dönemi ve erken Türk mezarlarına yönelik çalışmaların ön planda olduğunu belirten Dönmez, projenin uzun vadeli bir çerçeveye oturtulduğunun altını çizdi. “Bizim projemiz burada 50 yıllık bir perspektifle yürütülecek ve belki sonrasında bir 50 yıl daha devam edecek.” dedi.
18 yıllık kazı sürecinde, Amasya Müzesi’ne 2000’in üzerinde eser teslim ettiklerini de sözlerine ekleyen Dönmez, “Bu eserlerin bir kısmı sergileniyor ve bunlarla ilgili yayın çalışmaları da gerçekleştirildi.” şeklinde ifade etti.