Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2023 İlk 9 Aylık Üretim Verilerini Açıkladı
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Türkiye’nin otomotiv üretim verilerini 2023 yılının ilk dokuz ayı için açıkladı. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv gazetecileriyle bir araya gelerek artan rekabet koşullarına ve otomotiv fiyatlarının bu durumdan nasıl etkileneceğine dair değerlendirmelerde bulundu.
TEDARİKÇİLER İHRACATI BÜYÜTÜYOR
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, Türk otomotiv üretiminin geçen yılın ilk dokuz ayında yüzde 7 oranında bir gerileme gösterdiğini belirtti. Bu düşüşün, ağırlıklı olarak iç pazardaki yerli üreticilerin pazar payını kaybetmesinden kaynaklandığını vurguladı. Eroldu, “İç pazardaki yerli payımız, 2023 yılının aynı dönemine göre 6 puan azalarak yüzde 31’e gerilemiş durumda. Ancak toplam ihracatımız 26,7 milyar dolarla artmaya devam ediyor. Burada tedarik sanayisinin de önemli bir rolü var. Avrupa’da artan enflasyon, Türkiye’den tedarik motivasyonunu artırdı ve bu durumun ilk sonuçlarını görmeye başladık. Aslında ana firmalardan ziyade, ihracatı büyüten temel etken tedarik sanayisinin artan ihracatı oldu” dedi.
AVRUPA’NIN FAZLASI TÜRKİYE’YE GELECEK
Eroldu, Avrupa’daki elektrikli araç yatırımlarının istenen seviyeye ulaşmaması ve teşviklerin kesilmesiyle birlikte satışların yavaşladığını belirtti. Ayrıca, yoğun Çin rekabetinin ortaya çıkmasıyla birlikte atıl kapasite sorunu yaşandığına dikkat çekti. OSD Başkanı, “Avrupa’daki potansiyel pazar daralması, oluşabilecek araç fazlasının Türkiye pazarına kaydırılmasına neden olacaktır. Otomotiv sanayi olarak bizi endişelendiren, Avrupa’da oluşan atıl kapasite nedeniyle ürettiğimiz araçları onlara satamayacak olmamız. Bu durum, hem ithalatı artıracak hem de pazar payları ile karlılıklar üzerinde baskı oluşturacaktır. Yerli üreticiyi korumamız gerekiyor. Tekstilde yaşanan benzer bir akım, otomotivde de başlayabilir ve bu durumda mevcut tesislerimizi korumakta zorlanabiliriz” ifadelerini kullandı.
DÜZENLEMELER ÇİN’İ ENGELLEDİ
Çin’den yapılan ithalatın payının, yapılan yasal düzenlemelerle azaldığını belirten Eroldu, “Temmuz ayında devreye giren tedbirler sayesinde ithalatta Çin’in payında bir düşüş gözlemliyoruz. Yüzde 10-11’lerden 8-7’lere doğru bir azalma söz konusu. Aynı zamanda Çin markalarının pazar payında da yüzde 11’lerden yüzde 8’lere doğru bir hareketlenme olduğunu görüyoruz. Yakın zamanda otomobiller üzerindeki bazı önlemlerin, ticari araçlara da yaygınlaştırıldığını biliyoruz. Ancak, Türk otomotiv sanayisinin en büyük sorunu rekabetçilik kaybıdır. Türkiye, dünya rekabetinde 44’üncü sıradan 49’uncu sıraya geriledi” şeklinde konuştu.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN YÜZDE 95’İ ESKİ ARAÇLARDAN KAYNAKLANIYOR
- Cengiz Eroldu, Türkiye’deki araç parkının yarısının yaşlı olması nedeniyle çevre kirliliğinin yüzde 95’ini bu araçların oluşturduğunu açıkladı. “Türkiye parkındaki neredeyse 10 milyon adet kadar 13 yaş üzeri araç var ve bu araçlar çevre kirliliğinin büyük bir kısmını yaratıyor. Bu parkın ortadan kaldırılması gerekiyor çünkü bu araçlar ciddi oranda zararlı gazlar salıyorlar” dedi.
- Eroldu, eski araçların bertarafı için vergisel önlemler yerine, Çevre Bakanlığı aracılığıyla bir fon oluşturulmasının daha mantıklı olacağını ifade etti. “Bu fon ile eski aracını bertaraf edenlere belirli bir miktar verilmesi, geçmişteki suiistimalleri önlemek adına daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır” dedi.