ASELSAN ve Roketsan iş birliğiyle yürütülen Portatif Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (PORSAV) kapsamında teslimat faaliyetlerinin, kısa süre içerisinde başlaması planlanıyor.
Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz gün sektör dergileriyle Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan canlı yayın esnasında Prof. Dr. İsmail DEMİR, Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi ihtiyacı kapsamında başlatılan PorSav Projesi’nde teslimatların yakın olduğunu açıkladı.
PorSav Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi
PorSav (Portatif Savunma), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde ve ASELSAN ile Roketsan iş birliğiyle, HİSAR ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesidir. Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS) olarak da adlandırabileceğimiz PorSav Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde de çok sayıda bulunan FIM-92 Stinger MANPADS’lerin yerini alacaktır. Sistem, FIM-92 Stinger’a göre irtifa/menzil ve güdüm açısından çok daha gelişmiş olacaktır.
PorSav; “Yerli MANPADS”, “HİSAR Portatif” ve “Milli Portatif Hava Savunma Füzesi” olarak da adlandırılmaktadır. Halihazırda test faaliyetleri devam etmektedir.
Kaideye Monteli Sistemler ve Taarruz Helikopterleri tarafından da kullanabilecek olan PorSav Füzesinin, 4km irtifa ve 6km+ menzil değerlerine kadar hava araçlarına etkili olması planlanmaktadır. PorSav’ın en büyük üstünlüğü, Stinger Füzesinde de kullanılan Kızılötesi (IR) Arayıcı Başlık yerine Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullanacak olmasıdır. IR Güdümlü Füzeler, yüksek ısı yayan bölgeye odaklandığı için “Flare” olarak adlandırılan karşı tedbir sistemleri tarafından kolaylıkla aldatılabilmektedirler. IIR Güdümlü Füzeler ise “görüntüleyici” sistemi sayesinde hedefin bütününe kilitlendiği için, karşı tedbir sistemleri tarafından aldatılmaları oldukça zordur. PorSav Füzesinde, HİSAR projesinde kullanılan IIR Başlığa benzer bir IIR Başlığın kullanılacağı tahmin edilmektedir.
Kaynak: SavunmaSanayiST