Renault Rafale Türkiye’de Tanıtıldı: D-SUV Segmentine İddialı Giriş

Renault Rafale Türkiye’de Tanıtıldı

Renault, D-SUV segmentine iddialı bir giriş yaparak yeni modeli Rafale’i Bodrum’da tanıttı. 2 milyon 650 bin lira gibi rekabetçi bir fiyatla piyasaya sürülen modelin tanıtım toplantısında, MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, otomotiv sektörüne dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çinli Markaların Damping Stratejisi

Berk Çağdaş, Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli otomotiv markalarının, kendi hükümetlerinden aldıkları destekleri damping olarak kullandığını belirtti. Bu durumun sektördeki diğer oyuncuları zor durumda bıraktığına dikkat çeken Çağdaş, şöyle konuştu: “Damping, sektörü olumsuz etkiliyor ve yerleşik oyuncuları zorluyor. Ekonomi kuralları gereği, bir noktadan sonra para ve malın değeri ön plana çıkar. Gerçek anlamda rekabet, son yıllarda yaşanmıyor; daha çok fiyat rekabeti ön planda.”

Hibrit ve Elektrikli Araçlarda Yerli Üretime Teşvik

Çağdaş, üretim olmadan teşviklerin verilmesinin sektördeki rekabet dengesini bozduğunu ifade ederek, “Yerli üretim ile birlikte bu desteklerin verilmesi daha doğru olur. Elektrikli ve hibrit araçlarda yerli üretim yapan firmalara teşvik bekliyoruz.” dedi.

OYAK Renault’dan Büyük Yatırım

Renault’un OYAK iş birliğiyle Türkiye’de gerçekleştirdiği büyük yatırımlara dikkat çeken Çağdaş, “Bursa’daki fabrikamızda 300 milyon avronun üzerinde bir entegrasyon hibrit motor döküm yatırımı yapıldı. 2027 yılına kadar üretilecek 8 modelin 4’ünün Türkiye’de üretileceği kararlaştırıldı. Bu yatırımlar toplamda 1 milyar doları bulacak.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin İki Milyonluk Pazar Potansiyeli

Çağdaş, Türkiye’deki sıfır otomobil pazarının 1 milyon adedin üzerine çıkmasının artık normal olduğunu belirterek, “Her 1000 kişiye 200 araç düşüyor. Türkiye’de yüksek vergi oranları nedeniyle talep oluyorsa, Avrupa’daki gibi bir vergi sistemi ile bu talebin 2 katı olmasını beklemek anormal olmaz.” dedi.

Durgunluğun Refactory’ye Etkisi

  • Refactory’nin satışlarının pazardaki durgunluktan etkilendiğinin altını çizen Çağdaş, “Bu durgunluk, finansal kaynakların yetersizliği ile ilgili. İkinci el araç kaynağının iyi işlemesi gerekiyor.” dedi.

Araç Satışında Fedakarlık

  • Çağdaş, araç satışında fedakarlık yaptıklarını belirterek, “Ekonomik durgunlukta fiyat artışı yapamıyoruz. Bu durum en büyük fedakarlığımız.” ifadelerini kullandı.

Rafale ile Hedef Büyütüyoruz

Berk Çağdaş, Rafale ile D-SUV segmentine iddialı bir giriş yaptıklarını vurgulayarak, “Planımız bu yıl sonuna kadar 1000 adedi geçmek üzerine. Aracın fiyatı ve özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, 2 milyon 650 bin lira oldukça makul.” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın