SGK, Yapay Zeka ile Sahte Sağlık İşlemlerini Tespit Ediyor

SGK, Hayali Teşhis ve Tedavi Uygulamalarıyla Devleti Zarara Uğratanları Takibe Aldı

SGK, Hayali Teşhis ve Tedavi Uygulamalarıyla Devleti Zarara Uğratanları Takibe Aldı

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yapay zeka sistemi, şüpheli işlemleri adım adım ortaya çıkarıyor.

‘Dijital Dönüşüm’ projesi kapsamında SGK sistemine entegre edilen yapay zeka, hastalar üzerinden gerçekleştirilen sahte işlemleri anında tespit etme yeteneğine sahip.

Yapay Zeka ile Usulsüzlükler Anında Tespit Ediliyor

Yapay Zeka ile Usulsüzlükler Anında Tespit Ediliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ‘Dijital Dönüşüm’ çerçevesinde TÜBİTAK desteğiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bilişim sistemlerinde yapay zekayı devreye soktu. Bu yenilik sayesinde, yıllardır devletin zarara uğramasına neden olan sahte sağlık işlemleri artık yapay zeka tarafından denetleniyor.

Daha önce yalnızca şüpheli durumlar ya da rastgele örnekleme ile tespit edilebilen usulsüzlükler, yapay zeka ile ayrıntılı bir tarama süreciyle anında belirleniyor. Yapay zeka, SGK sistemine kaydedilen ameliyatlardan basit kan testlerine kadar her türlü veriyi tarıyor. Yapılan işlemleri hastanın hastalık geçmişi, cinsiyet ve yaşı gibi bilgilerle eşleştirerek analiz ediyor.

Sonuç olarak, şüpheli işlemler tek tek belirleniyor.

Örnek Olaylar: Yanlış Test ve Tedavi Uygulamaları

Örnek Olaylar: Yanlış Test ve Tedavi Uygulamaları

  • Erkek hastalara yönelik kadın hastalığı testleri: Bakanlık kaynaklarına göre, sistemde yapılan taramalarda kadın hastalara erkeklere özgü hastalıklarla ilgili ve erkek hastalara da kadın hastalıklarıyla ilgili tıbbi hizmet faturaları kesildiği tespit edilmiştir.
  • Yanlış testler ve tedavi faturaları: Yapay zeka, bazı hastaların tedavi için geldikleri hastalığın dışında hastalıklarla ilgili testler ve tedavilere ilişkin faturalar kesildiğini belirlemiştir. Örneğin, iç hastalıkları ile ilgili bir şikayetle gelen bir hastaya cilt veya göz hastalıklarıyla ilgili testler yapılmıştır.

Milyarlarca Lira Tasarruf Bekleniyor

Milyarlarca Lira Tasarruf Bekleniyor

Yapay zekanın SGK sistemine entegrasyonunun ardından, şu ana kadar yapılan çalışmalar, önlenebilecek yolsuzlukların maliyetinin ilk etapta 3 ila 4 milyar TL’yi bulacağını göstermektedir.

10 Milyar Talebe Anlık Cevap

10 Milyar Talebe Anlık Cevap

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ‘Dijital Dönüşüm’ ile anlık olarak 400 bin aylık yaklaşık 10 milyar talebe cevap verebilen bir bilişim altyapısı geliştirmiştir. Dijitalleşme sayesinde, katma değeri yüksek hizmetler dijitalleştirilmiş, belge sayıları azaltılmış ve zaman ile maliyetlerde tasarruf sağlanmıştır. SGK, CO-PİLOT Uygulaması ile kayıp, kaçak, suiistimal ve risk odaklı denetim hedeflemektedir.

TÜBİTAK’ın Yapay Zeka Ekosistemine Katkıları

TÜBİTAK'ın Yapay Zeka Ekosistemine Katkıları

TÜBİTAK’ın 2023 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenen projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla tanıtıldı. TÜBİTAK’ın 2023 yılı için açtığı 1711 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı sonucunda toplam 17 proje desteklenmiştir. Bu projeler, yapay zeka alanında önemli çözümler geliştirecek ve çeşitli sektörlere katkı sağlayacaktır.

“Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı, Tüm Paydaşlar İçin Önemli Kazanımlar Sağlayacak”

“Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı, Tüm Paydaşlar İçin Önemli Kazanımlar Sağlayacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törendeki konuşmasında “Yapay zeka alanında, ulusal ürün ve çözümlerin geliştirilmesinde rol alan tüm aktörleri, aktif bir iş birliği modeliyle desteklediğimiz Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı’nın tüm paydaşlar için önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

Kacır, “Yapay zeka geliştirme çalışmaları, toplumlar nezdinde doğrudan sorumlu olan devlet ve akademik yapılar yerine, daha çok kâr odaklı şirketler tarafından yürütülmektedir.” ifadesini kullanarak, “Bazı ülkelerin, bu sektörde yeni bir üstünlük ve hegemonya yarışı içinde olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle yapay zekanın yarattığı değişimi yönetmek, insanlık yararına sonuçlar elde etmek ve yapay zekadan değer üretmek, kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefindeki Türkiye için bir tercih değil, bir zorunluluktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacır, “Bu amaçla, ‘müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir bir yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek” vizyonuyla Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ni kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti. Yenilikçi teknoloji alanlarında ihtiyaç duyulan araştırma altyapısının oluşturulması, çalışmalarımızın temel odak noktasıdır.

Yapay zeka ekosistemini harekete geçirmek üzere, akademik araştırmalar ile sanayinin ihtiyaçları arasında köprü görevi görecek araştırma departmanları, yetkinlik merkezleri ve birlikte geliştirme laboratuvarlarıyla Yapay Zeka Enstitüsü’nü TÜBİTAK bünyesinde kurduk. Son 21 yılda TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında 3 bin 700’den fazla projeye ve 1.300’den fazla kişiye toplam 6,7 milyar lira destek verilmiştir.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın