Siber Güvenlikte Alınması Gereken Önlemler ve Dolandırıcılık Uyarıları

Siber Güvenlik ve Önlemler Üzerine Önemli Uyarılar

ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, siber suçluların hedeflerine ulaşmak için çeşitli dijital kanalları ustaca kullandığını belirtti. Erginkurban, günlük yaşamda internet bağlantılı birçok cihazın kullanılmasının artmasıyla birlikte, bu cihazlar için gerekli güvenlik önlemlerinin genellikle ihmal edildiğini vurguladı. “Kullandığımız cihazlarda çok sayıda uygulama barındırıyoruz ve bu uygulamalardan veya doğrudan gelen her mesaja güvenerek tıklamakta pek bir sakınca görmüyoruz. Ancak siber suçlular, bu güven eksikliğini bir fırsat olarak değerlendiriyorlar.” dedi.

Siber suçluların, tüketicilerin kişisel bilgilerine ulaşmak için çeşitli sosyal mühendislik tekniklerini kullandığını ifade eden Erginkurban, vatandaşların sanal dünyanın dinamiklerini iyi kavramaları ve her yaş grubuna hitap eden dijital okuryazarlık eğitimlerini ciddiye almaları gerektiğini belirtti.

En fazla dolandırıcılığın mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çeken Erginkurban, bu tür siber tehditlerin son dönemlerde gözle görülür bir artış gösterdiğini vurguladı. “Güvenlik yöntemleri konusunda kullanıcıların zorluk yaşadıklarını gözlemliyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kuralları gereği kullanıcıların 3-6 ayda bir parolalarını değiştirmesi ve önceki parolalarından farklı seçim yapması artık yeterli bir güvenlik önlemi olmaktan çıkmıştır.” ifadeleriyle durumu özetledi.

Bankaların ve ödeme kuruluşlarının, Face ID, Touch ID ve Geçiş Anahtarı gibi yeni ve daha güvenilir kimlik doğrulama yöntemlerini benimsemeleri gerektiğini vurgulayan Erginkurban, internet bankacılığı için güncel antivirüs yazılımlarının da kullanılmasının önemine işaret etti.

Online Alışverişlerde Sanal Kart Kullanımının Önemi

Erginkurban, kullanıcıların mobil bankacılık uygulamalarında iki aşamalı doğrulama özelliğini etkinleştirerek ek bir güvenlik katmanı oluşturabileceklerini belirtti. Ayrıca şu önemli uyarılarda bulundu:

  • Bankalar asla kişisel bilgilerinizi e-posta veya mesaj yoluyla talep etmez. Bu tür taleplere dikkat edilmelidir.
  • Kart bilgilerinizi asla paylaşmayın ve yalnızca güvenilir sitelerden alışveriş yapın.
  • Güvenilirliğinden şüphe duyduğunuz online formlara asla hassas bankacılık bilgilerinizi girmeyin.
  • Resmi uygulama marketleri dışında uygulama indirmekten kaçının.

Ortak kullanıma açık, şifresiz Wi-Fi hizmetlerinin suçlular tarafından “oltalama” saldırıları için kullanılabileceğini belirten Erginkurban, bu yöntemle kullanıcıların telefonlarındaki bilgilere erişim sağlanabileceğini ifade etti. “Hastane, zincir kahve ve restoran gibi yerlerdeki ortak Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemi yapmaktan kaçınmakta fayda vardır. Çünkü Wi-Fi sağlayıcısının güvenilir olup olmadığını bilemeyiz. Her hesap için ayrı, benzersiz ve tahmin edilmesi zor parolalar kullanmak önemlidir. Bu parolaları belirli aralıklarla değiştirmek de güvenliği artırır.” şeklinde konuştu. Erginkurban, online alışverişlerde sanal kart kullanımının bir alternatif olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.