Silifke Kalesi’nde Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Silifke ilçesinde, 185 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerinde bulunan tarihi kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde 2011 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürmektedir.

Silifke Kalesi'nde Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran’ın liderliğinde yürütülen bu projede, 30 bin metrekarelik bir alan üzerinde çalışan 25 kişilik uzman ekip; sanat tarihçileri, antropologlar, restoratörler ve arkeologlardan oluşmaktadır.

Kalenin inşa edildiği dönemden günümüze kadar olan süreçte, Roma, Bizans, Türk-İslam medeniyeti modellerine göre inşa edilen Karamanoğlu ve nihayetinde Osmanlı dönemine ait izler titizlikle araştırılmaktadır.

Bakanlığın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında sağlanan ödenekle birlikte projede önemli bir hız kazanılmıştır. Kazı, konservasyon, restorasyon ve çevre düzenlemesi tamamlandığında, kalenin turizme açılması planlanmaktadır.

Kazı Çalışmalarının Yüzde 80’i Tamamlandı

Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, Silifke Kalesi’nin Anadolu tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Kalenin, Roma Dönemi’nden 20. yüzyıla kadar sürekli bir yerleşim yeri olarak kullanıldığını belirten Boran, “Kalede 30 bin metrekarelik alandaki kazı çalışmalarının yüzde 80’i tamamlanmış durumda. Bu kazılar sonucunda Roma, Bizans, Karamanoğlu ve Osmanlı dönemlerine ait kale kentin yapısal kalıntıları gün yüzüne çıkarılmıştır” şeklinde konuştu.

Boran, ayrıca “Silifke Kalesi, merkezinde bir ibadet mekanı, kuzey ve güneydoğusunda iki ana cadde ve bu caddeleri kesen sokakları ile birlikte 500’e yakın konut barındıran, günümüze kadar ulaşabilmiş en önemli kale kentleri arasında yer alıyor. Kazılar sırasında ortaya çıkarılan taşınabilir malzemeler, seramikler, cam eşyalar ve diğer mimari kalıntılarla, bu bölgenin kültürel tarihi aydınlatılmaktadır. Anadolu’da önümüzdeki yıllarda turizme kazandırılabilecek en önemli kale kentlerinden biri olma potansiyelini taşıyor” dedi.

Silifke Kalesi'nde Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

İşlemlerin hızlanmasında “Geleceğe Miras” projesinin sağladığı katkılara değinen Boran, şu ifadeleri kullandı:

  • “Geleceğe Miras projesi çerçevesinde, 3-4 yıl gibi kısa bir süre içerisinde kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamlayarak, bu tarihi destinasyon merkezinin kapılarını insanlık tarihine ve Anadolu’ya açmayı hedefliyoruz.”
  • “Yüzde 20’lik bir kazı alanımız hala mevcut. Ortaya çıkarılan bu alanların konservasyonu ve restorasyonu tamamlanarak, kalenin ziyarete açılması için yürüyüş yollarının da inşa edilmesi planlanmaktadır. Bakanlığımızın desteği sayesinde bu işlemler oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın