SpaceX, İlk Özel Uzay Yürüyüşü İçin Hazırlanıyor

SpaceX, İlk Özel Uzay Yürüyüşüne Hazırlanıyor

SpaceX, uzay tarihine geçecek bir adım atarak, ilk özel uzay yürüyüşünü gerçekleştirmek üzere dört astronotu uzaya göndermeye hazırlanıyor. Bu tarihi görevde yer alacak olan iki kadın astronot, Polaris Dawn misyonu ile uzaya fırlatılacak. Fırlatma işlemi, 27 Ağustos tarihinde NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX’in Falcon 9 roketi ile gerçekleştirilecek.

YENİ REKOR KIRILMAYA ÇALIŞILACAK

Planlanan dört gün sürecek olan bu misyon, 1966 yılından bu yana kırılamayan “en yüksek irtifada insanlı uzay uçuşu” rekorunu kırmayı hedefliyor. Aynı zamanda, ABD uzay ajansının geliştirdiği özel uzay giysileri ile astronotların uzay yürüyüşü yapacakları belirtildi.

1400 KİLOMETREYİ HEDEFLİYOR

Mürettebat, Apollo döneminden bu yana mürettebatlı uzay araçlarının ulaşabildiği en yüksek irtifada, yani yaklaşık 1,400 kilometre yükseklikte uçmayı amaçlıyor. Bu görev, 2021 yılında gerçekleştirilen özel Inspiration4 yörünge görevini de finanse eden ve yöneten milyarder Jared Isaacman tarafından hayata geçiriliyor.

  • Polaris Dawn’ın dört kişilik mürettebatında, her ikisi de SpaceX mühendisi olan kadın görev uzmanları Sarah Gillis ve Anna Menon yer alıyor.
  • Görevde ayrıca pilot olarak Scott “Kidd” Poteet de bulunuyor.

621 KİLOMETREYE ULAŞMIŞTI

Uzay istatistikleri alanında uzman olan NASA ve Harvard-Smithsonian Astrofizik Enstitüsü’nden Jonathan McDowell, Gillis ve Menon’dan önceki en yüksek irtifa uçuşunu gerçekleştiren kadının, STS-31 görevinde 621 kilometreye ulaşan NASA astronotu Kathryn Sullivan olduğunu kaydediyor.