SpaceX’in Starship Uçuş Hazırlıkları ve Test Süreci

SpaceX’in Starship Uçuş Hazırlıkları

SpaceX, Teksas’tan gerçekleştireceği beşinci uçuşu öncesinde Starship roketiyle iletişim kurmak için Federal İletişim Komisyonu’ndan (FCC) onay aldı. FCC, SpaceX’in Super Heavy güçlendiricisiyle iletişim kurmak amacıyla yaptığı başvuruyu geçtiğimiz hafta sonu onayladı. Bu onay, SpaceX’in ilk kez fırlatma kulesi kollarıyla güçlendiriciyi yakalamayı deneyeceği test uçuşu öncesinde, Starship güçlendiricisiyle iletişim yeteneklerini geliştirmesine olanak tanıdı.

FEDERAL HAVACILIK İDARESİ’NİN ONAYI BEKLENİYOR

SpaceX, Starship test uçuşu için Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) gerekli lisans onayını henüz almış değil. Şu anda firma, FAA’nın onayını beklerken Teksas’ta fırlatma kulesi kollarının test edilmesi gibi önemli hazırlıklarla meşguldür.

STARSHIP ROKETİ NEDEN TEST EDİLİYOR?

Yeniden tasarlanan Starship roketi, Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme ve gezegende sürdürülebilir yaşam koşulları sağlama hedeflerinde kritik bir rol oynamaktadır. SpaceX’in FAA’ya yaptığı Starship Flight 5 test başvurusuna göre, firma uçuş sırasında Super Heavy güçlendirici ile iletişim kurma yeteneklerini artırmayı amaçlamaktadır. Uzay ajansının FAA’nın onayını beklediği süreçte, fırlatma kulesi kollarının testlerine devam ettiği bildirilmektedir.

KULE KOLLARI VE BAĞLANTI KESME KOLLARI NE İŞE YARIYOR?

  • Kule Kolları: Starship’in fırlatılması sırasında, ikinci aşama roketinin birinci aşama güçlendiricinin üzerine yerleştirilmesinde kritik bir rol oynar.
  • Hızlı Bağlantı Kesme Kolları: Rokete güvenli bir şekilde yakıt doldurulmasını sağlar ve kalkış sırasında bağlantıyı kesmekle yükümlüdür.

Bu kule yakalama sistemi, SpaceX’in Starship profilinin önemli bir bileşenidir. Bunun nedeni, roketin geri dönüş süresini önemli ölçüde kısaltması ve SpaceX’in başka bir fırlatmaya hazırlanmadan önce araç üzerinde doğrudan sahada çalışmalar yapabilmesidir.

DÖRDÜNCÜ TEST UÇUŞU BAŞARILIYDI

Haziran ayında gerçekleştirilen dördüncü Starship test uçuşunda, hem gemi hem de güçlendirici ilk kez suya yumuşak bir iniş yapmayı başardı. O tarihten bu yana SpaceX, Starship testlerine kademeli olarak karmaşıklık eklemeyi hedeflerken, ikinci aşama geminin ısı kalkanını ve motorlarını da geliştirmiştir.