Tekir Göleti’nde Kuraklık ve Etkileri

Tekir Göleti’nde Kuraklık Etkileri

Erciyes Dağı’nın zirvesinden gelen kar sularının beslediği Tekir Göleti, bu yıl kuraklık nedeniyle ciddi olumsuz etkilerle karşı karşıya kaldı. Yaz sıcaklarının da etkisiyle, göletteki su seviyesinin düşmesi sonucu, suların çekildiği alanlarda derin çatlaklar oluştu. Gölet havzasının büyük bir kısmı kururken, bazı besicilerin, yeşeren alanlarda küçükbaş hayvanlarını otlattığı gözlemlendi.

Ayrıca, su seviyesinin düştüğü bölgeye otomobilleriyle giren bazı vatandaşlar, kuraklığın boyutunu daha yakından görme fırsatı buldu. Yaz aylarında göletin çevresinde çadır kurarak kalan Mustafa Duymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7-8 yıldır her yaz geldiği bu doğal güzellikte belirgin bir kuraklık yaşandığını vurguladı. Önceki yıllarda da göldeki su seviyesinin azaldığını gözlemlediğini ancak bu yılki durumun daha da kötüleştiğini ifade etti. Duymaz, “Şu an göl tamamen kuruma noktasına geldi. Su seviyesi oldukça düştü. Geçen sene su miktarı daha fazlaydı.” dedi.

Duymaz, ayrıca suların çekilmesiyle birlikte göldeki balıkların da öldüğüne dikkat çekerek, gölün mevcut durumunun gerçekten üzücü olduğunu dile getirdi.

Osman Akdağ ise 20 yıldır Erciyes’te çadır kurarak tatil yaptığını belirtti. Havası ve manzarası için tercih ettiği bu dağda, Tekir Göleti’nin su seviyesinin eskiye nazaran çok azaldığını ifade etti. Bu yıl, kar ve yağmurun beklenenden az yağdığını aktaran Akdağ, “20 yılda çok şey değişti. Su da kalmadı. Güzel sazan balığı vardı, artık o da yok.” diye konuştu.

Kuraklık, doğanın dengesini bozarken, yerel halkı da derinden etkilemeye devam ediyor. Tekir Göleti’nin geleceği, bu gidişatla birlikte belirsizleşiyor.