Telegram Kurucusu Pavel Durov Paris’te Gözaltına Alındı

Paris’te Telegram Kurucusu Pavel Durov Gözaltında

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau, Pavel Durov hakkında çeşitli suçlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu suçlamalar arasında yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi ciddi iddialar yer alıyor.

Beccuau, Durov’un, Organize Suçlarla Mücadele memurları tarafından gerçekleştirilen ön soruşturma neticesinde 8 Temmuz’da başlatılan “X” soruşturmasının bir parçası olarak gözaltına alındığını ifade etti.

Polis tarafından sorgulanan Durov hakkında toplamda 12 ayrı suçla ilgili detaylı bir araştırma yürütüldüğü belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın Açıklamaları

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Durov’un Telegram ile ilgili yürütülen adli soruşturmanın bir parçası olarak gözaltına alındığını vurgulayarak, bu durumun “hiçbir şekilde siyasi bir karar olmadığını” savundu.

Gözaltı Süreci ve Sonrasındaki Gelişmeler

Rus ve Fransız basınında yer alan haberlere göre, Durov, Telegram platformunda yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı iddiasıyla 24 Ağustos’ta gözaltına alınmıştı. Paris’teki bir havalimanında gözaltına alınan Durov, bu süreçte birçok tartışmaya da yol açmıştı.

Telegram, Durov’a yönelik suçlamaları “saçmalık” olarak nitelendirerek, şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uygun hareket ettiğini duyurdu.

Durov’un gözaltına alınmasına ilişkin Rusya’dan çeşitli tepkiler gelirken, X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk da, Durov’un serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Fransız yargı makamları, Durov’un gözaltı süresini uzatma kararı aldı. Fransa’da gözaltı süresi en fazla 96 saatle sınırlıyken, bu sürenin sonunda Durov’un ya serbest bırakılmasına ya da tutuklanmasına karar verileceği belirtildi.

Pavel Durov’un Serveti ve Geçmişi

Rusya’nın popüler sosyal medya platformu VK’nın kurucusu olan Durov, 2014 yılında Rusya’yı terk etmişti. Hem Fransa, hem Rusya, hem de Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığına sahip olan Durov’un, iki ay sonra 40 yaşına gireceği ve yaklaşık 15 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin ediliyor.