Amerika Birleşik Devletleri’nde son dönemlerde en çok tartışılan konulardan biri, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’un yasaklanma sürecidir. Bu süreç, 13 eyalet ve başkentte açılan davalarla yeni bir boyut kazanmıştır.
New York Başsavcısı Letitia James ve California Başsavcısı Rob Bonta’nın öncülüğünde, 13 eyaletin başsavcıları ve Washington D.C. başsavcısı, TikTok aleyhine önemli davalar açmıştır. Bu davaların gerekçesi, TikTok’un çocukları hedef alarak, bağımlılık yaratacak bir yazılım kullanması ve bu durumun gençlerin ruh sağlığına zarar vermesidir.
New York Başsavcısı James, yaptığı açıklamada, “TikTok’un güvenli olduğunu iddia etmesine rağmen, uygulamanın gençlerin hayatlarını olumsuz etkilediğini” belirtmiştir. James, TikTok’un genç kullanıcıların platformda geçirdiği süreyi artırmaya odaklandığını, bunun da şirketin kullanıcıya özel reklamlarla gelirini artırma çabasıyla ilgili olduğunu vurgulamıştır.
California Başsavcısı Bonta da TikTok’un karını artırmak amacıyla bağımlılık yapacak şekilde tasarlandığını ifade ederek, “TikTok, kasıtlı olarak çocukları hedef alıyor çünkü çocukların bağımlılık yaratan içerikler konusunda sağlıklı karar verme yeteneği bulunmuyor.” değerlendirmesinde bulunmuştur.
Başkent Washington’ın Başsavcısı Brian Schwalb ise X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, TikTok’un çocuklar arasında ruh sağlığı krizini tetiklediğini ve bu durumun çocukların güvenliğini tehlikeye attığını belirtmiştir.
TikTok’a karşı açılan davalar, sadece New York ve California ile sınırlı kalmamış, aynı zamanda Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, North Carolina, Oregon, South Carolina, Vermont ve Washington eyaletlerini de kapsamaktadır. Başkent Washington’daki başsavcılar da davaya katılmıştır.
Amerikan basınında yer alan haberlere göre, TikTok’tan yapılan açıklamada, davada ortaya atılan iddiaların çoğunun “yanlış ve yanıltıcı” olduğu belirtilmiş, söz konusu iddiaları kesinlikle kabul etmedikleri ifade edilmiştir.
ABD, TikTok’un Yasaklanması İçin Harekete Geçti
Geçen yıl ABD yönetimi, Amerikan kullanıcı bilgilerini Çin hükümetine açma suçlamasıyla TikTok’un ya bir ABD’li şirkete satılması ya da yasaklanması yönünde adımlar atmıştı. Bu çerçevede, ABD Kongresi’nden geçen yasa tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından nisan ayında imzalanmıştır.
Biden yönetimi, son olarak TikTok’a, 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sonlandırması için süre vermiştir. Aksi takdirde, TikTok’un ABD’deki kullanıcı erişimine kapatılacağı bildirilmiştir.
Öte yandan, TikTok, eylülde ülkedeki varlığını sürdürebilmek amacıyla Adalet Bakanlığına karşı açtığı davanın temyiz duruşmasında da sözlü savunma yapmıştır.