Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, ülkemizde yaklaşık 30 bin kişinin organ bağışı beklediğini vurgulayarak, bu sayının 25 bine yakınının böbrek nakli için sırada olduğunu ifade etti. 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası kapsamında gerçekleştirilen açıklamalarda Erk, “25 bin kişi böbrek nakli için beklerken, yalnızca 3 bin 500 civarında kişi bu nakli gerçekleştirebiliyorsa, burada ciddi bir sorun var demektir” dedi.
SEFERBERLİK GEREKİYOR
Vatandaşları organ bağışı konusunda bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çeken Erk, “Bu sıkıntıyı aşmak ve organ bağışını artırmak için toplumun her kesiminin seferber olması gerekiyor. Ne yazık ki halkımız organ bağışı konusunda duyarlı olmasına rağmen, bu konuda arzu edilen seviyeye bir türlü ulaşılamıyor. Organ bağışında biraz cimri davranıyoruz. Bu durum yıllardır devam eden bir sorun” şeklinde konuştu. Kızını bir kayak kazasında kaybettiğini ve onun organlarının 8 farklı kişiye nakledildiğini hatırlatan Erk, bağışlanan her organın yeni bir yaşam fırsatı sunduğunu vurguladı.
BAĞCILAR’DAN TARİHİ ÇAĞRI
İstanbul’un Bağcılar ilçesinde organ nakli geçiren hastalar, organ nakil uzmanları ve din görevlilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte Erk, vatandaşları organ bağışına teşvik etmek amacıyla tarihi bir çağrıda bulundu. Etkinlikte, organ bağışı sayılarının artırılması, vatandaşların bilgilendirilmesi ve tıbbi ile dini konulardaki soru işaretlerinin giderilmesi üzerine çeşitli konular ele alındı.
TÜRKİYE’DE BAĞIŞ ORANI DÜŞÜK
TBV Danışma Meclisi Üyesi ve Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mert Altınel, batılı ülkelerde organ bağışlarının yüzde 80’inin kadavradan yapıldığını belirterek, “Yüzde 20 civarı da canlı vericilerden elde ediliyor. Türkiye’de ise durum tam tersine, yıllık 4 bin böbrek naklinin yalnızca 400-500 kadarı organ bağışından elde ediliyor. 3 bin 500’ü ise canlı vericilerden, genellikle aile bireylerinden sağlanıyor” dedi. İspanya’da 1 milyon nüfus başına yaklaşık 50 organ bağışı gerçekleştiğini, Türkiye’de ise bu oranın 7 civarında kaldığını ifade eden Altınel, sözlerine şöyle devam etti: “Bağış oranları çoğu Avrupa ülkesinde 20’nin üzerinde. Fakat ülkemizde organ bağışı oranı maalesef çok düşük. Beyin ölümü oranımız da o kadar az değil; yılda 1600 beyin ölümü vakası gerçekleşiyor. Ancak ailelerin yalnızca 300-350’si organ bağışında bulunuyor. Yani, beyin ölümü yaşayan 10 kişiden yalnızca 2’sinin organları alınabiliyor.”
TÜM İNSANLARI YAŞATMAK GİBİ
Bağcılar İlçe Müftülüğü’nde görevli vaiz Kamil Abdullahoğlu, bir kişinin yaşatılmasının tüm insanları yaşatmak anlamına geldiğini belirterek, “İhtiyaç anında insanların bu konuda duyarlı olması, İslam’ın da istediği bir durumdur. Örneğin, kan kaybı riski olan bir kişiye kan verilmesi gibi, organ bağışı da bu bilinçle ele alınmalıdır” dedi. Kendisi de böbrek nakli olan Hamza Mercimek, “Organlarımız toprağa karışmasın” diyerek organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.
İlk yorum yapan olun