Türk F-35’leri Resmen ABD Hava Kuvvetleri’ne Teslim Edilecek

Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için üretilen altı adet F-35A Lightning II uçağı, ABD Hava Kuvvetleri envanterine alınacak.

Reuters tarafından edinilen bilgiye göre ABD Senato komitesi; ABD Hava Kuvvetleri’ne, Türkiye için üretilen 6 adet F-35A uçağını modifiye etme yetkisi verdi. Bu kapsamda Lockheed Martin tarafından Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ancak S-400 tedariki bahanesiyle uygulanan ambargo sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti topraklarına gelemeyen ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’na konuşlandırılamayan F-35A uçakları, boyamaları değiştirilerek ABD Hava Kuvvetleri envanterine alınacak.

Öte yandan Türkiye tarafından F-35A savaş uçaklarının tedariki için ödenen 1.4 milyar ABD Dolarlık paranın iadesi için nasıl bir süreç izleneceği de merak konusu. Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR tarafından yapılan açıklamada, “Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II ile ilgili olarak Türkiye ve ABD arasında 2.1 milyar dolarlık bir sözleşme olduğunu vurgulayan Bakan AKAR, “Konu hala devam ediyor. 2.1 milyar dolarlık bir sözleşmemiz var. 1.4 milyar dolarını ABD’ye ödedik. Bu uçakların binden fazla parçasının üretimine devam ederken, sıkıntı yaşanıyor. Sıkıntıların giderilmesi için görüşmeler sürüyor. Nasıl bize Patriot vermeyerek S-400’ü almak zorunda bıraktınız, aynı şeyi F-35’te yapmayın diyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

“Türkiye’nin ayrılması 500-600 milyon dolarlık ek maliyet getirir”

Yine geçtiğimiz günlerde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada ise “Amerika Birleşik Devletleri tarafında tam ne olup ne bittiği ile ilgili net bir veri yok elimizde. Ancak, son gelişmeleri ve ilişkilerin daha sıcaklaşmasını gördük.

F-35 sürecinde sürekli olarak benim vurguladığım, biz bu süreçte bir ortağız ve ortaklılıkla ilgili tek taraflı yapılan hareketlerin hiçbir yasal dayanağı yok ve mantıklı da değil. Bütün ortaklık yapısını düşündüğümüzde atılan bu adımın, S-400 ile ilişkilendirilmesinde de bir temel yok. Türkiye’ye uçağı vermemek ile ilgili karar almak bir bacaktır ama diğeri ise hiç alakası olmayan bir konu. Biz bunu muhataplarımıza defalarca dinlendirmemize rağmen ve dillendirdiğimizde de hiçbir mantıklı cevap alamamıza rağmen, süreç devam ettirildi. Kendi ifadeleriyle bile bütün bu süreçte, projeye en az 500-600 milyon dolarlık bir ek maliyet geleceği dillendirildi. Yine bizim hesaplarımıza göre, uçak başına en az 8 ila 10 milyon dolar civarında ilave bir maliyet geleceğini görüyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: SavunmaSanayiST