Uber’e 290 Milyon Euro Ceza: Kişisel Verilerin İhlali

Uber’e 290 Milyon Euro Ceza

Hollanda Veri Koruma Kurumu, Uber firması hakkında önemli bir karar alarak, Avrupa’daki sürücülerin kişisel verilerini Avrupa Birliği (AB) kurallarına aykırı bir şekilde ABD’ye gönderdiği gerekçesiyle 290 milyon euro tutarında para cezası kesmiştir.

Hollanda Veri Koruma Kurumu (DPA), Uber’in sürücü verilerinin Birlik yasalarına uygun olmaksızın ABD’ye aktarılması nedeniyle ceza kesildiğini duyurdu. Bu durum, veri koruma yasalarının ihlali olarak değerlendirilmektedir.

Açıklamada, Uber’in Avrupa’daki taksi şoförlerine ait çeşitli kişisel verilerin, bankacılık bilgileri, taksi lisansları, konum verileri, fotoğraflar, ödeme bilgileri, kimlik belgeleri, suç kayıtları ve tıbbi belgeler gibi verilerin uygun bir şekilde korunmadığı ve yasa dışı bir biçimde ABD’ye gönderildiği belirtildi.

Uber’in bu uygulamasının, AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) yönelik “ciddi bir ihlal” teşkil ettiğine vurgu yapılan açıklamada, bu nedenle Uber’e 290 milyon euro para cezası verildiği ifade edilmiştir.

Ayrıca, açıklamada Uber’in Avrupa’daki merkezi olarak Hollanda’nın belirlendiği ve soruşturmanın Fransa’daki sürücülerin şikayeti üzerine başlatıldığı hatırlatılmıştır. Uber’in, söz konusu veri aktarımını durdurduğu da kaydedilmiştir.