Son yıllarda, vergi tahsilatlarının azalması nedeniyle devlet, çeşitli yapılandırma düzenlemeleri gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda, vergi cezası kesilen vatandaşlara yönelik yeni düzenlemeler yapılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi cezalarında indirimden nasıl yararlanılabileceğine dair bilgilendirici bir broşür hazırlamıştır.
VERGİ CEZALARINDA İNDİRİM ORANI NE KADAR?
- Vergi ziyaı cezası,
- Usulsüzlük cezası,
- Özel usulsüzlük cezalarının yarısı (%50) indirilir.
23 BİN LİRAYI AŞMAYAN CEZALARDA İNDİRİM ORANI YÜZDE 75
2024 yılı itibarıyla, 23 bin Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranı %50 artırımlı olarak uygulanacaktır. Bu doğrultuda, 23 bin Türk lirasını aşmayan söz konusu cezalar için indirim oranı %75 olarak belirlenmiştir.
VERGİ CEZASI İNDİRİMİ UYGULAMASI HANGİ CEZALARI KAPSIYOR?
İndirim uygulamasının kapsamına giren cezalar şunlardır:
- Vergi ziyaı cezası,
- Usulsüzlük cezası,
- Özel usulsüzlük cezası, (Ancak, Vergi Usul Kanununun 153/A maddesinin üçüncü ve müteakip fıkraları uyarınca istenilen teminatın süresinde verilmemesi veya tamamlanmaması nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezaları hariçtir.)
VERGİ CEZASI İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Cezalarda indirim uygulamasından, mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhatapları yararlanma hakkına sahiptir.
VERGİ CEZASI İNDİRİMİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI NELER?
Cezalarda indirim uygulamasından yararlanmak için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:
- İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvuruda bulunulması,
- İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkının ve indirimden kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat gösterilerek vadesinin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödenmesi,
- İhbarnamenin dava konusu yapılmamış olması.
VERGİ CEZASI İNDİRİMİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Mükellef veya vergi sorumlusu, cezalarda indirim talep dilekçelerini, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine iletebilecekleri gibi, Dijital Vergi Dairesi (İnteraktif Vergi Dairesi) aracılığıyla elektronik ortamda da başvuruda bulunabilirler. Elektronik uygulamaları kullanmak isteyenler, Dijital Vergi Dairesi’ne (dijital.gib.gov.tr) veya uygulama marketlerden mobil cihazlarına indirilebilecek GİB Mobil uygulamasına; kullanıcı bilgileri (kullanıcı kodu/T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası) ve şifre veya e-Devlet şifresi ile giriş yapabilirler. Kullanıcı kodu ve şifre edinmek için “e-Devlet ile Kayıt Ol” adımını takip edebilirler. Ayrıca, bağlı bulundukları vergi dairesine şifre talebi için de başvuruda bulunmaları mümkündür. Bunun yanı sıra, e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden giriş yaparak veya internet bankacılığı aracılığıyla e-Devlet sayfasına geçiş yaparak da İnteraktif Vergi Dairesi’ne ulaşabilirler.
Dijital Vergi Dairesi’ne (İnteraktif Vergi Dairesi) giriş yaptıktan sonra, vergi ceza ihbarnamesi indirim talep dilekçesi, “İşlem Başlat/Vergi İşlemleri/Vergi Ceza İhbarnamesi İndirim/Uzlaşma Talebi Dilekçesi” adımından oluşturularak, vergi dairesine elektronik ortamda iletilebilmektedir. Vergi dairesine iletilen dilekçenin durumu ise Dijital Vergi Dairesi “Dilekçelerim” menüsünden takip edilebilir.
DAVADAN VAZGEÇENLERE CEZA İNDİRİMİ
Eğer vergi/ceza ihbarnamesinin tebliği üzerine dava açılmasına rağmen, cezalarda indirimden yararlanmak için belirlenen otuz günlük başvuru süresi dolmadan ve vergi mahkemesi karar vermeden önce vergi davasından vazgeçen mükellef veya vergi sorumlusunun, cezalarda indirimden yararlanması mümkün olacaktır. Mükellef veya vergi sorumlusu, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük başvuru süresi geçmeden cezalarda indirim talebinden vazgeçerek dava açma hakkına sahiptir.