Bilim insanları, kronik yaraların tedavisinde devrim yaratabilecek ultra güçlü bandajlar üretmek amacıyla yapay örümcek ağı ipeği geliştirdiklerini duyurdu. Bu çalışma, Çin’in Nanjing Teknoloji Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi ve ekip, yeni yara sargılarını dejeneratif eklem hastalığı ve diyabet kaynaklı kronik yaralara sahip farelerde test etti. Sonuçlar, bu yeni bandajların geleneksel yöntemlere göre daha hızlı iyileşme sağladığını gösterdi.
Araştırmacılar, “Yeni ipek bandajlar, biyouyumlu ve biyolojik olarak parçalanabilir özelliklere sahip” ifadelerini kullanarak, bu malzemelerin sağlık alanındaki potansiyelini vurguladı. Tarihsel olarak, örümcek ağlarının yara tedavisinde kullanımı Antik Roma dönemine kadar uzanmaktadır; ancak doğal örümcek ipeğinin pratikte kullanımı birçok zorluk barındırmaktadır.
Bu zorlukların başında, doğal olarak üretilen örümcek ipeğinin elde edilmesinin zorluğu gelmektedir. Ayrıca, 2021 yılında Cell Press akademik dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, doğal örümcek ipeğinin kullanımı bakteri bulaşma riskini artırmaktadır. Bu durum, yeni nesil tıbbi malzemelerde kullanılmak üzere yapay örümcek ipeğinin geliştirilmesine olan ihtiyacı doğurmuştur.
Son dönemlerde, 3D baskı tekniklerinin ilerlemesi, bu malzemenin seri üretimi için yeni bir yaklaşım sunmaktadır. Bu büyük atılımın arkasındaki bilim insanları, “Örümceklerin doğal eğirme süreciyle uyumlu olarak, farklı ölçeklerde çok işlevli yapay örümcek ipeğinin seri hazırlanmasını sağlayan yüksek verimli bir eğirme planı rapor ediyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.