Yapay Zeka ile Alzheimer Riski Tahmini
Bilim insanları, bir bireyin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini tahmin etmek amacıyla yapay zeka teknolojilerini kullanarak bir milyondan fazla beyin taramasını analiz etmeye hazırlanıyor. Edinburgh Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, NEURii adı verilen uluslararası bir araştırma projesi kapsamında, İskoçya’daki hastaların on yıl boyunca çekilen CT ve MRI taramalarını detaylı bir şekilde inceleyecekler.
Ekip, doktorların bir kişinin demans geliştirme riskini daha etkili bir şekilde belirlemelerine yardımcı olabilecek kalıpları keşfetmek için görüntü verilerini sağlık kayıtlarıyla birleştirmek amacıyla yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanmayı planlıyor.
Demansın Yaygınlığı Üzerine Uyarılar
2050 yılına kadar dünya genelinde demansla yaşayan insan sayısının neredeyse üç katına çıkarak 153 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmacılar, bu artışın sağlık ve sosyal bakım sistemleri için büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Yapılan araştırmalar, demansla bağlantılı sağlık ve sosyal maliyetlerin şu anda yılda 1 trilyon doları aştığını gösteriyor.
Bilim insanları, radyologların hastaları tararken demans riskini belirlemelerine ve hastalığı ile ilişkili durumları daha erken teşhis etmelerine yardımcı olabilecek dijital araçlar geliştirmeyi hedefliyorlar. Bu araçların, demans için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini hızlandırmasına da katkıda bulunabileceği ifade ediliyor.
Dundee’de yapay zeka ve tıbbi görüntüleme alanında uzman olan Prof. Emanuele Trucco’nun görüşleri:
“Bu yeni veri seti, nöroloji araştırmacıları için son derece faydalı olacaktır. Başarılı bir konsept kanıtı oluşturabilirsek, klinik karar verme süreçlerine entegre edilebilecek, demans riskini mümkün olan en erken aşamada işaret eden yazılım araçları paketine sahip olacağız. 6 milyon görüntü, NHS İskoçya’nın bir parçası olarak sağlık ve sosyal bakım için kamu yararı ve gizlilik panelinin onayı ile taranacaktır. Veriler, NHS’in elektronik verilerinin araştırma amacıyla kullanılması için güvenli bir platform sağlamak amacıyla Public Health Scotland tarafından görevlendirilen Scottish National Safe Haven’da korunacaktır.”
Proje Eş Lideri, Edinburgh Klinik Beyin Bilimleri Merkezi’nden Prof. Will Whiteley’nin ifadeleri:
“Demansı tahmin etmek amacıyla basit beyin taramalarının daha etkili bir şekilde kullanılması, demansın daha iyi anlaşılmasına ve potansiyel olarak nedenlerinin daha erken tespit edilmesine yol açacak, bu da yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini kolaylaştıracaktır.”
“Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştirme Potansiyeli”
Mevcut demans tedavileri genellikle pahalı, sınırlı sayıda ve etkileri belirsizdir. Eğer yüksek risk taşıyan geniş bir insan grubundan veri toplayabilirsek ve bu bireyler araştırmalara katılmayı kabul ederlerse, gerçekten de yeni tedavi yöntemleri geliştirme yolunda önemli adımlar atabiliriz.