Milli Muharip Uçak İçin 3 Yeni Test Tesisi

TUSAŞ, Milli Muharip Uçak Projesi için Yıldırım Testi, RKA Ölçümü ve EMI/EMC Testi amacıyla inşa edilecek 3 test merkezini Twitter hesabından duyurdu. “MMU projemiz ile milli imkanlarımızla ülkemize 3 büyük yeni test merkezi kazandırarak havacılık sektörüne yön vermeye hazırlanıyoruz. Yerli ve milli ürünlerimizi üretirken ülkemiz için hep daha fazlasını hayal ediyoruz.”

Test tesisleri, savaş uçağı gibi büyük bir proje için sanıldığından daha fazla önem arz eden öğelerdir. Bir sistemi yapmak için simülasyon yazılımları ne kadar gelişirse gelişsin, o sistem gerçek hayatta da belirlenen koşullara tabi tutulmalıdır. Testler için yazılıma güvenmek yazılımın algılayamayacağı tasarımsal kusurların nihai denemede devasa maddi zararlar yaratmasına yol açabilir.

Birkaç senedir üstü kapalı uygulanıp yakın zamanda resmileşmeye başlayan ambargolar ile ülkemiz test tesisleri konusunda da tek başına bırakıldı. Böylece Türkiye, test ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendi imkanları ile gereken tesisleri kurmaya başlamıştır. MMU projesinin ülkemiz için önemi düşünülürse özellikle bu dönemde test ihtiyacımızı dışarıdan karşılayamayacağımız gerçeği ile yüzleşmek zorundayız.

MMU’nun farklı test ihtiyaçları için Yıldırım Test Tesisi, EMC/EMI (Elektromanyetik Uyum ve Girişim) Testleri Tesisi ve Yakın Alan RKA (Radar Kesit Alanı) Ölçüm Tesisi inşa edilmektedir. Aslında bu tesisler sadece MMU’nun değil, gelecekte başka havacılık projelerimizin de test ihtiyacını karşılayacaktır. Örneğin, TUSAŞ veya Baykar Makina bir İnsansız Savaş Uçağı projesi üzerinde çalışırken RKA testi yapılacağı zaman MMU için kullanılan RKA Ölçüm Tesisi İnsansız Savaş Uçağı için de kullanılabilecektir.

Yıldırım Test Tesisi

Uçaklar için en büyük tehlikeler her zaman düşmandan gelmeyebilir, bu beşeri olmayan tehlikelerden biri de şüphesiz yıldırımdır. Özellikle savaş uçağı gibi on milyonlarca dolar fiyatı olan bir makine, yıldırıma karşı korunurken ayrı bir hassasiyet gösterilmelidir. MMU’nun yıldırım çarpmalarına karşı test edilmesi için bu tesis kullanılacaktır.

Tesiste yapay yıldırım oluşturacak sistemde ise Türkiye’nin elektromanyetik top projelerinden biri olan Şahi 209’un darbeli güç kaynağının geliştirilmesinde danışmanlık hizmeti vermiş olan Molekülas firmasının da imzası olacak.

EMC/EMI Testleri Tesisi

Hakkında fazla bilgi bulunmayan bu tesis, MMU ve diğer havacılık ürünlerinin elektriksel güç konusunda karşılaşacakları sorunları (Alternatif akım arızaları, aşırı yüklenme, voltaj düşüşleri…) simüle etmek için ve platformun manyetik ve radyoaktif duyarlılığını test etmek için kullanılacaktır.

Yakın Alan RKA Ölçüm Tesisi

Düşük Radar Kesit Alanı (RKA), 5. Nesil olacak MMU’nun olmazsa olmazlarından biridir. Bunu sağlamak adına gerek TUSAŞ gerek diğer firmalarımız tarafından birden fazla çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmaların bazıları uçağın yapısının optimizasyonu (Radar dalgalarının şeklini bozarak yansıtan paralel eğimli gövde ve benzeri yapısal özellikler), radar soğurucu malzemeler ve RKA Ölçüm Tesisi olarak sıralanabilir. RKA Ölçüm Tesisi bu konudaki diğer çalışmalara ölçüm yapıp kullanılan yöntemin istenilen sonucu verip vermediğini göstererek rehberlik yapacaktır. Tesis düşük RKA’nın önemli olduğu diğer havacılık ürünlerinin (Seyir Füzesi, SİHA, Taarruz Helikopteri…) de test ihtiyacını karşılayabilecektir.

Her şeyi toparlayacak olursak, yapılan bu tesislere sadece MMU penceresinden bakmak bize onlar hakkında dar bir bakış açısı verecektir. Gerektirdiği teknoloji itibariyle aynı işlevi gören mevcut tesislerimizden daha gelişmiş olacak yeni tesislerimiz Savunma ve Havacılık sektörümüzü yeni bir düzeye getirecektir.

Kaynak: DefenceTurk