Avrupa merkezli havacılık devi Airbus, A400M ATLAS Stratejik Nakliye Uçağı Projesi kapsamında 17’inci uçağı Fransız Hava Kuvvetleri (Armée de l’Air)’ne teslim etti.
Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir açıklamada bulunan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “A400M, yakın zamanda COVID-19’dan etkilenen hastaların transferini ve Fransa’ya temel yaşam malzemelerinin tedarikini sağlamak için düzenlenen hava operasyonlarına katılarak çok yönlülüğünü gösterdi. Hareket özgürlüğümüz için vazgeçilmez bir araçtır.” ifadelerine yer verdi.
Parly, Fransız Hava Kuvvetleri’nin A400M ATLAS sayısının, 2025 yılına kadar 25’e yükseleceğini belirtti.
A400M ATLAS stratejik nakliye uçağı projesi programı 1985 yılında başlatılmış, Türkiye’nin katılımı ise 1988 yılında gerçekleştirilmiştir. Projeye Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Türkiye iştirak etmektedir. Program dışında, Lüksemburg ve Malezya’nın da 1+4 adet uçak siparişi bulunmaktadır. Proje kapsamında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 10 adet A400M ATLAS tedarik edilmesi planlanmıştır.
A400M ATLAS uçağının envantere girişi ile birlikte tek seferde daha ağır veya daha hacimli malzemeler taşınabileceği gibi daha önce hava yolu ile taşınamayan silah sistemleri ve araçlar da bir yerden başka bir yere intikal ettirilebilmektedir. A400M ATLAS stratejik ulaştırma uçağı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının sürat, menzil ve ağırlık olarak taşıma kapasitesi iki katına çıkmıştır. A400M sahip olduğu birçok yeni kabiliyet ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dünyanın her yerinde harekât yapabilme özelliğine sahip olmasını sağlamaktadır.
Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen A40MM sayısı, 2019 yılı itibariyle 9’a yükselmiştir. Türk Hava Kuvvetleri tarafından “Koca Yusuf” olarak adlandırılan uçaklar, Kayseri 12’inci Hava Ulaştırma Komutanlığı’na konuşlandırılmışlardır.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, A400M uçaklarının ön orta gövde, arka gövde üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapısı, arka üst kaçış kapağı, kuyruk konisi, kanatçıklar ve sürat frenleri bölümlerini üretmektedir.
Kaynak: SavunmaSanayiST