Antibiyotik Direnci ve İnsan Sağlığı: 2050’de 39 Milyon Ölüm Riski

Antibiyotik Direnci ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Antibiyotik Direnci ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Son zamanlarda The Lancet dergisinde yayımlanan kapsamlı bir araştırma, antibiyotik direncine (AMR) bağlı ölümlerin 2050 yılına kadar 39 milyona ulaşabileceğini ortaya koydu. Bu çalışma, dünyanın dört bir yanından 204 ayrı ülkede toplanan yaklaşık 520 milyonu aşkın veriyi değerlendirerek, 1990-2021 yılları arasında antibiyotik direncine bağlı ölümlerin yıllık ortalama 1 milyon civarında olduğunu tespit etti.

Uzmanlar, özellikle ileri yaştaki bireylerin daha yüksek risk altında olduğunu vurguladı. Araştırma, bu dönemde 5 yaş altındaki çocuklarda AMR oranında bir düşüş yaşanırken, 70 yaş üstü bireylerde %80 oranında bir artış gözlemlendiğini kaydetti. Bu durum, yaşlı bireylerin antibiyotik direncine karşı daha savunmasız olduklarını ortaya koymaktadır.

Ayrıca, araştırmada son yıllarda AMR’ye bağlı ölümlerin artış gösterdiği belirtilirken, önümüzdeki çeyrek yüzyılda bu ölümlerin oranında yaklaşık %70’lik bir artış yaşanabileceği öngörülüyor.

“Bu büyük ve kalıcı bir problem”

Washington Üniversitesinden baş araştırmacı Christopher J. L. Murray, antibiyotik direncinin bakteriyel kaynaklı hastalıkların tedavisinde ciddi bir engel oluşturduğunu belirterek, “Bu büyük ve kalıcı bir problem.” ifadesini kullandı.

Los Angeles’taki California Üniversitesinden araştırmacı Kevin Ikuta ise, bulguların 2050 yılına gelindiğinde dünya genelinde her dakika 3 kişinin AMR’ye bağlı enfeksiyonlardan hayatını kaybedebileceğini gösterdiğini açıkladı. Ikuta, gelecek çeyrek asırda AMR’ye bağlı ölümlerin çoğunun Güney Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “Şaşırtıcı bir şekilde, antibiyotiklerin aşırı veya bilinçsizce kullanıldığını görmekteyiz; bu durum, bakterilerin zaman içinde daha dirençli hale gelmesi için daha fazla baskı oluşturuyor.” dedi.

Araştırmacılar, elde edilen veriler ışığında ilaçların aşırı kullanımının önlenmesi ve antibiyotiklere erişimin daha dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Bu durum, hem bireylerin hem de toplumların sağlığını korumak adına son derece önemlidir.

SAVUNMA

ROKETSAN: ÇAKIR ve SUNGUR Füzeleri İlk Kez İhraç Edildi

ROKETSAN tarafından geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füze sistemi ilk defa ihraç edildi. Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği atılımlar meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden biri olan ROKETSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füzesi, ilk kez ihraç edilerek önemli bir başarıya imza attı. […]

[…]

SAVUNMA

Yunanistan’a modernize F-16 teslimatı gerçekleşti

Lockheed Martin, modernize edilen 30’uncu F-16 Viper savaş uçağının Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Lockheed Martin, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda F-16 Viper savaş uçakları ile ilgili yeni bir gelişmeyi duyurdu. Bu bağlamda şirket, Yunanistan’ın F-16 modernizasyonu programı kapsamındaki 30. uçağın Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Bahse konu modernizasyon programı ile 84 adet […]

[…]