HackMasters Yarışması 2023: Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Teması

Bu yıl yapay zekanın güvenliği temasıyla düzenlenen HackMasters Yarışması, biri Azerbaycan’dan olmak üzere toplam 10 takımın katılımıyla gerçekleşiyor. Yarışmanın açılışını, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan verdi.

Elvan Kuzucu Hıdır, yarışmanın başlangıcında yaptığı konuşmada, siber güvenlik yarışmasında final heyecanının doruk noktasına ulaştığını ifade etti. TEKNOFEST etkinliklerinin bu yıl 49 farklı kategoride düzenlendiğini belirten Hıdır, “Bu yarışmalarımıza 1,6 milyondan fazla yarışmacı başvurdu. Bu yılın teması yapay zeka, büyük dil modelleri, kuantum ve nükleer enerji gibi kritik teknoloji alanlarını kapsıyor. HackMasters da bu temayla düzenleniyor. Katılımcılar burada belirli görevleri yerine getirecekler. İlk üçe kalan takımlarımızı zorlayıcı görevler bekliyor.” dedi.

Siber güvenliğin ülke için ne denli önemli olduğunu vurgulayan Hıdır, “Geliştirdiğimiz teknoloji ve sistemlerin siber güvenlik alanında etkili olabilmesi kritik bir öneme sahip. Dolayısıyla burada gençlerimiz yazılım alanında da önemli projelere imza atacaklar.” şeklinde konuştu.

Teknoloji yarışmalarının TEKNOFEST‘in kalbini oluşturduğunu belirten Hıdır, bu yarışmalarda yetişen gençlerin ülkenin kritik teknoloji alanlarındaki insan kaynağı ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Bu yıl ilk defa düzenlenen kuantum teknolojileri üzerine bir yarışmanın da olduğunu hatırlatan Hıdır, “Bu alanda ülkemizde önemli merkezler ve üsler kurulması kararları alındı. Bu merkezlerde görev alacak gençlerimiz teknoloji yarışmalarında deneyim kazanacaklar.” dedi.

Hıdır, girişimcilik alanında da çeşitli faaliyetler ve yarışmalar düzenlediklerine dikkat çekerek, “Baykar gibi startup projeleri, kendi alanlarında dünyanın en iyi İHA ve SİHA’larını üreten önemli teknoloji şirketleri haline geldi. Emimiz ki, TEKNOFEST’te yetişen yüzlerce, binlerce genç, kritik alanlarda kendi girişimlerini hayata geçirecek ve ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh olma yolunda önemli adımlar atacaklar.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan ise yarışmaya bu yıl 39 ülkeden 2 bin 250 bireysel başvuru yapıldığını belirtti. Tancan, bine yakın takım arasından ilk 10’a kalarak finalde yarışan ekipleri tebrik etti. “Teknik komite, sizler için yine heyecan dolu ve kaliteli bir yarışma senaryosu hazırladı. Bu yılki ana temamız, TEKNOFEST Akdeniz’in temasıyla uyumlu olarak yapay zekanın güvenliği olarak belirlendi. Final için kurgusal bir teknoloji şirketi oluşturuldu ve bu şirketin yapay zeka uygulamaları, yarışma süresince sizlere rehberlik edecek. Heyecan dolu ve sürprizlerle dolu bir yarışma bizi bekliyor.” ifadelerini kullandı.