Kibyra Antik Kenti’nde Ziyaretçi Artışı ve Medusa Mozaiği

Burdur’daki Kibyra Antik Kenti’nde Ziyaretçi Artışı

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, son dönemde özellikle Medusa mozaiği ve anıtsal çeşmesi ile ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmeye başladı. 2023 yılının ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %45 oranında bir artışla 22 bin 500 ziyaretçi kente akın etti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Kibyra’nın önümüzdeki yıllarda Efes ve Pamukkale gibi önemli bir tarihi ziyaret noktası haline geleceğini vurguladı.

Kibyra Antik Kenti’nin Tarihçesi

Kibyra Antik Kenti, 2 bin 300 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Yaklaşık 18 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında, birçok önemli buluntu gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu buluntular arasında 2009-2012 yıllarında gerçekleştirilen Odeon kazılarında keşfedilen, yapım tekniği açısından dünyada emsali bulunmayan Medusa mozaiği ve 2019 yılında başlayan, 2023 yılında restorasyonu tamamlanan anıtsal çeşme öne çıkmaktadır.

Medusa Mozaiği ve Kibyra’nın Popülaritesi

Mitolojide gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine inanılan Medusa, yılan saçlı ve keskin dişli bir dişi canavar olarak tasvir edilmektedir. Kibyra’daki bu renkli mermerlerden inşa edilen mozaiği, antik kentin popülaritesini daha da artırmıştır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri tarafından gün yüzüne çıkarılan bu eser, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer almasıyla da dikkat çekmektedir. Geçen yılın 8 aylık döneminde 15 bin 500 kişinin ziyaret ettiği antik kente, bu yılın aynı döneminde %45’lik bir artışla 22 bin 500 kişi ilgi göstermiştir.

Kibyra’nın Geleceği

Kazı başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Kibyra’nın, ilerleyen yıllarda Efes ve Pamukkale gibi önemli bir turistik alan haline geleceğini belirtti. Özellikle, 2006 yılından bu yana yapılan kazılarda önemli anıtsal yapılar gün yüzüne çıkarılmıştır. Medusa mozaiği ve anıtsal çeşmenin restorasyonu, Kibyra’nın tanıtımında büyük rol oynamıştır. Prof. Dr. Özüdoğru, “Kibyra’da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında elde edilen buluntular, kentin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasına katkı sağladı. 2019’dan itibaren restorasyonu tamamlanan anıtsal çeşmemiz, 2023 yılında orijinal kaynağından getirilen su akıtılarak eski işlevine kavuşturulmuştur. Bu durum, Kibyra’nın tanınmasında ve ziyaretçi sayısında büyük bir etki yarattı” ifadelerini kullandı.

Ziyaretçi Sayısındaki Artış

Son yıllarda Kibyra’yı ziyaret eden kişi sayısının hızla arttığını belirten Prof. Dr. Özüdoğru, “Özellikle çeşmenin restorasyonundan sonra bu neredeyse 10 katına çıktı. Umuyoruz ki, bu artış devam eden kazı çalışmalarımızla daha da ileri seviyelere taşınacak ve Kibyra, önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki Efes ve Pamukkale gibi önemli bir tarihsel ziyaret alanı haline gelecektir” dedi. Ayrıca, kazı çalışmalarının çeşmenin yer aldığı agoranın üçüncü terasındaki meydanda devam ettiğini ve yeni yapılar ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.