SpaceX Polaris Dawn Görevini Yine Erteledi

SpaceX, Polaris Dawn Görevini Yine Erteledi

Uzay teknolojileri alanında öncü olan SpaceX, özel vatandaşlar tarafından gerçekleştirilecek ilk uzay yürüyüşünü hedefleyen Polaris Dawn görevini bir kez daha ertelemek zorunda kaldı. Bu görev, tamamen sivil bir mürettebatla gerçekleştirilecek.

Milyarder girişimci Jared Isaacman tarafından organize edilen Polaris Dawn, çarşamba sabahı NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılması planlanıyordu. Ancak SpaceX, sosyal medya platformu X’te yaptığı bir açıklamada, “Florida kıyılarında tahmin edilen olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatma planlarının ertelendiğini” duyurdu.

Daha önce de, bir deneme sırasında kuleyi rokete bağlayan bir hattaki helyum sızıntısı nedeniyle fırlatma iptal edilmişti.

Rekor Yükseklik Hedefleniyor

Falcon 9 roketinin üzerinde yer alan SpaceX Dragon kapsülü, yaklaşık bin 400 kilometre yüksekliğe ulaşmayı hedefliyor. Bu yükseklik, Apollo döneminden bu yana gerçekleştirilen tüm mürettebatlı görevlerden daha yüksek olacak.

Görev komutanı Jared Isaacman, dört kişilik ekibine görevin en önemli aşamasında rehberlik edecek: profesyonel olmayan astronotlar tarafından yapılacak ilk uzay yürüyüşü.

  • Scott Poteet: ABD Hava Kuvvetleri’nden emekli bir yarbay, görev pilotu.
  • Sarah Gillis: SpaceX’te baş uzay operasyonları mühendisi, görev uzmanı.
  • Anna Menon: SpaceX’te baş uzay operasyonları mühendisi ve sağlık görevlisi, görev uzmanı.

2 Yıldır Eğitim Alıyorlar

Bu prestijli göreve hazırlanmak için ekip üyeleri, iki yıldan fazla bir süre boyunca yoğun bir eğitim sürecinden geçtiler. Simülatörlerde yüzlerce saat geçirdikleri gibi, paraşütle atlama, santrifüj eğitimi, tüplü dalış ve Ekvador’daki bir yanardağa tırmanma gibi çeşitli aktivitelerde de bulundular.

Polaris Dawn, teknoloji şirketi Shift4 Payments’ın kurucusu Jared Isaacman ile SpaceX arasındaki işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilecek olan Polaris programındaki üç görevden ilki olma özelliğini taşıyor.