Suudi Arabistan 2021’den İtibaren Türk SİHA’sını Üretecek

Suudi Arabistan Krallığı Askeri Sanayi Genel Müdürlüğü’nün (GAMI) Twitter hesabından yapılan açıklamada, insansız hava aracı sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesine ve üretilmesine yönelik çalışmaların başlatıldığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada proje takvimine yönelik detaylar verildi. Bu kapsamda; 2021 yılında 6 adet insansız hava aracı, 5 yıl içinde ise 40 adet insansız hava aracının üretiminin hedeflendiği belirtildi. Teknik detaylara yönelik ayrıntı ise paylaşılmadı.

Karayel’i Intra Defense Technologies Üretecek

AEC Vestel scaled

VESTEL Savunma Kasım 2017’de gerçekleştirilen Dubai Airshow’da Suudi Arabistan’da yerleşik Advanced Electronics Company (AEC) ile Karayel İHA’nın elektronik sistemlerinin imalatına yönelik bir mutabakat anlaşması imzalamıştı. Bu kapsamda Advanced Electronics Company (AEC) ile imzalanan mutabakat anlaşması ile KARAYEL İHA’nın elektronik parçalarının imalatı ve onarımı Suudi Arabistan’da yerleşik AEC ‘de gerçekleştirilebilecek.

2019 yılında gerçekleştirilen Dubai Airshw’da ise Riyad merkezli Intra Defense Technologies, Vestel Savunma tarafından geliştirilip üretilen Karayel-Su Silahlı İnsansız Hava Aracını(SİHA) pazarına sunmak maksadıyla kendi standında sergilemişti.

GAMI tarafından yapılan açıklama; Suudi Arabistan Krallığı tarafından Intra Defense Technologies’e lisans altında insansız hava aracı üretimi için proje onayı verildiği şeklinde ifade ediliyor. Intra Defense Technologies web sitesinde “kendini kanıtlamış insansız hava aracı” olarak yer verilen Karayel İHA’nın tüm satış haklarına sahip oldukları belirtilerek İHA’nın binlerce operasyonu başarıyla tamamladığı da ifade ediliyor.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA tarafından yapılan haberde ise projenin 750 milyon riyal yani 200 milyon dolar yatırım ile gerçekleşeceği ve bahsi geçen projenin 2021 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçirileceği ifade edildi.

Suudi Arabistan Krallığı’nın Endüstriyel Şehirler ve Teknoloji Bölgeleri (MODON) kurumu ile Intra Defense Technologies Mart 2020’de insansız hava sistemlerinin geliştirilmesine yönelik olarak arazi tahsisi için sözleşme imzalamıştı.

Vestel Karayel Taktik İnsansız Hava Aracı

Kurulduğu 2003 yılından itibaren insansız hava araçları üzerine yoğun faaliyetler yürüten Vestel Savunma yaptığı çalışmalarda kazandığı bilgi birikimi ve tecrübe ile Mini, Midi ve Taktik İHA kategorilerinde sırasıyla EFE, BORA ve KARAYEL Milli İHA’larını geliştirdi.

KARAYEL Taktik İHA Sistemi keşif ve gözetleme yapmak amacıyla NATO’nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuşa Elverişlilik’ Standardı STANAG-4671’e göre tasarlanıp, üretilmiş ilk ve tek Taktik İnsansız Hava Aracıdır. KARAYEL sistemi, her türlü kontrolsüz kırıma karşı koruma sağlayan özgün 3’lü yedekli dağınık aviyonik mimariye sahiptir. Bu özelliğiyle VESTEL, dünya genelinde şimdiye kadar sadece insanlı havacılıkta kullanılan sistematik hata emniyetini KARAYEL ile birlikte ilk kez bir insansız hava aracına taşımıştır. Hava aracı kompozit yapısı üzerinde bulunan alüminyum ağ örgüsü sayesinde, yıldırım koruma özelliğine sahiptir. Buzlanma şartları ile karşı karşıya kalındığı durumlarda bunu otomatik olarak tespit edip faaliyete geçen ‘Buz Giderme Sistemi’ kullanılmaktadır. Bu özelliğiyle KARAYEL, her türlü hava koşullarına karşı dayanıklılık gösterip, çetin hava koşullarında üstün performans sergilemektedir. Havadan keşif ve gözetleme yapmak amacıyla taşıdığı kamera sistemi ile hedefi tespit ve teşhis edip üzerindeki işaretleyici sistemler ile lazer güdümlü mühimmatları yönlendirme kabiliyetine sahiptir. Vestel Savunma tarafından gözetleme ve keşif görevleri için geliştirilen Karayel taktik İHA sistemi 2016 yılından beri birçok testi başarıyla vererek kendini ispatlamış platform haline geldi.

Geliştirilmiş Özellikleri ile KARAYEL-SU

NATO’nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuşa Elverişlilik’ Standardı STANAG-4671’e göre tasarlanıp, üretilmiş ilk ve tek Taktik İnsansız Hava Aracı olan KARAYEL‘in geliştirilmiş modeli olan KAREYEL-SU arttırılmış faydalı yük kapasitesi, havada kalış süresi ve mühimmat entegrasyonu ile dikkat çekiyor. ROKETSAN ürünü MAM-L ve MAM-C akıllı mühimmatlarının entegre edildiği KARAYEL-SU 13 m kanat açıklığı ve 630 kg maksimum kalkış ağırlığına sahip, 120 kg kanat altı ve 50 kg gövde altı faydalı yük kapasitesiyle 8 saat havada kalabilen KAREYEL-SU 18.000 ft irtifada görev yapabiliyor. (Kaynak: defenceturk)

Turizm

Nemrut Kalderası karla kaplandı

Nemrut Kalderası, kış mevsiminin güzellikleriyle kaplandı. Bembeyaz kar örtüsüyle muhteşem bir manzara sunan kaldera, doğa severler için eşsiz bir keşif noktası haline geldi. Kış aktiviteleri ve fotoğraf tutkunları için ideal bir destinasyon! […]