Yaban Hayatı Projesi ile İstiridye Yeniden Kazandırılıyor

Bir yaban hayatı projesi, kabuklu deniz hayvanlarını Doğu Yorkshire kıyılarına yeniden kazandırmak için yenilikçi bir teknik kullanmaya başladı. Yorkshire ve Lincolnshire yaban hayatı vakıfları ile açık deniz rüzgar şirketi Orsted arasındaki iş birliği olan Wilder Humber, önümüzdeki beş yıl içinde 500 bin yerli Avrupa yassı istiridyesini Humber Halici’ne yeniden kazandırmayı hedefliyor.

BİR ZAMANLAR GEMİCİLİK İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYORDU

Kurum, istiridye larvalarının deniz tarağı kabuklarıyla dolu bir tanka yerleştirildiği yeni bir yöntemle projeyi yürütüyor. Bu larvalar, kabuklara tutunarak büyüyor ve daha sonra Humber’a bırakılmadan önce Spurn Point’teki bir istiridye yuvasına aktarılıyor.

Wilder Humber, halicin bir zamanlar gemicilik için tehlike teşkil edecek kadar büyük ve gelişen bir istiridye resifine ev sahipliği yaptığını belirtiyor. Ancak aşırı avlanma, hastalıklar ve su kalitesinin düşmesi, bu değerli türün sayısının azalmasına neden oldu.

SU KİRLİLİĞİNE KARŞI ETKİLİ ÇÖZÜM

İstiridyeler, su kirliliğiyle mücadelede etkili bir çözüm olarak kullanılıyor. Tek bir yetişkin istiridye, günde 200 litre suyu filtreleyerek temizleme kapasitesine sahiptir. İstiridye yatakları oluştuğunda, suyun temizlenmesinin yanı sıra diğer deniz canlılarına da yaşam alanı sağlanıyor.

“ÇIĞIR AÇAN BİR PROJE”

Larvaları tedarik eden The Oyster Restoration Company’nin CEO’su Dr. Nik Sachlikidis, bu girişimin “çığır açan bir proje” olduğunu ifade etti. İngiltere’de türünün ilk örneği olan bu projeyle, “biyolojik çeşitliliği önemli ölçüde artıracak ölçeklenebilir kara ve deniz konuşlandırmasına doğru önemli bir adım atıyoruz” şeklinde konuştu.

Sachlikidis, sözlerine “Yerli istiridyelerin deniz ekolojisine olan olumlu etkisi son derece derindir ve birlikte, gelecekte daha sağlıklı ve dayanıklı bir çevre sağlamak için daha fazla yerli istiridye restorasyon projesinin önünü açıyoruz.” diyerek devam etti.

SAVUNMA

ROKETSAN: ÇAKIR ve SUNGUR Füzeleri İlk Kez İhraç Edildi

ROKETSAN tarafından geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füze sistemi ilk defa ihraç edildi. Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği atılımlar meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden biri olan ROKETSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füzesi, ilk kez ihraç edilerek önemli bir başarıya imza attı. […]

[…]

SAVUNMA

Yunanistan’a modernize F-16 teslimatı gerçekleşti

Lockheed Martin, modernize edilen 30’uncu F-16 Viper savaş uçağının Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Lockheed Martin, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda F-16 Viper savaş uçakları ile ilgili yeni bir gelişmeyi duyurdu. Bu bağlamda şirket, Yunanistan’ın F-16 modernizasyonu programı kapsamındaki 30. uçağın Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Bahse konu modernizasyon programı ile 84 adet […]

[…]